Термодинамічні властивості сплавів подвійних систем Fe–3d-метал - Кудін, В.Г.; Шевченко, М.О.; Іванов, М.І.; Березуцький, В.В.; Судавцова, В.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом iзопериболiчної калориметрiї дослiджено парцiальнi та iнтегральнi ентальпiї змiшування розплавiв системи Fe−Sc в концентрацiйному iнтервалi 0 < xSc < 0,9 при температурi 1873 K. Встановлено, що мiнiмум iнтегральних ентальпiй змiшування становить −12,4±0,6 кДж/моль при xSc = 0,46. Одержано самоузгоджену термодинамiчну модель на основi iдеальних асоцiйованих розчинiв, яка описує активностi компонентiв, енергiї Гiббса, ентропiї змiшування сплавiв та дiаграму стану в межах похибки експерименту. Проведено аналiз залежностей термохiмiчних властивостей розплавiв систем Fe−3d-метал з урахуванням нових даних.