Амфіфільні діестери піромелітової кислоти з фрагментами холестеролу для солюбілізації ліпофільних речовин - Хоменко, О.І.; Будішевська, О.Г.; Воронов, А.С.; Варваренко, С.М.; Кудіна, О.О.; Тарнавчик, І.Т.; Воронов, С.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Послiдовною взаємодiєю пiромелiтового дiангiдриду з моноалкiловими етерами полiетиленглiколiв з рiзною довжиною ланцюгiв та холестеролу синтезовано новi амфiфiльнi поверхнево-активнi речовини — дiестери пiромелiтової кислоти (ДЕПК). Молекули ДЕПК мiстять лiпофiльнi фрагменти холестеролу i гiдрофiльнi полiоксiетиленовi ланцюги рiзної довжини та утворюють мiцели i мiцелярнi агрегати у водних середовищах. Показано, що мiцели i мiцелярнi агрегати ДЕПК у водних розчинах солюбiлiзують лiпофiльнi речовини (куркумiн) та можуть пiдвищувати їх розчиннiсть у водних середовищах, що робить їх перспективними для створення нових систем для доставки лiкiв.