Особливості поглинання Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ і Pb²⁺ клітинами Chlorella vulgaris Beijer. - Луців, А.І.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено особливостi поглинання Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ i Pb²⁺ клiтинами Chlorella vulgaris Beijer. Встановлено, що накопичення iонiв металiв є флуктуацiйним. Видiлено чотири його етапи: захисна самоiзоляцiя клiтин як результат первинної стрес-реакцiї; активне накопичення (зниження опiрностi i руйнування зовнiшньої мембрани); пригнiчення накопичення, пов’язане з утворенням вторинної концентричної мембрани; неконтрольоване накопичення в результатi руйнування вторинної концентричної мембрани. Кiнетичнi показники накопичення Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ i Pb²⁺ свiдчать про те, що процес поглинання iонiв вiдбувається за змiшаним типом iнгiбування та визначається спорiдненiстю до iонiв мембранних металзв’язуючих бiлкiв, пiсля насичення їх сайтiв зв’язування процес стає неконтрольованим.