Функціональна експресія генів вакуолярних калієвих каналів родини TPK арабідопсису в мутантній лінії Escherichia coli LBA2003 - Ісаєнков, С.В.; Маатхаус, Ф.Й.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Геном Arabidopsis thaliana кодує п’ять рiзних iзоформ AtTPK (ТРК, Two-pore potassium channels) — AtTPK1, 2, 3, 4, 5. Детально вивчено функцiональнi характеристики лише AtTPK1 та AtTPK4. Для того щоб оцiнити функцiональнiсть iнших каналiв, чотири iзоформи AtTPK — AtTPK1, 2, 3, 5, були клонованi та експресованi в мутантнiй лiнiї E. coli LB2003. Через дефекти в системi транспорту K⁺ лiнiя LB2003 не здатна поглинати екзогенний K⁺. Характер експресiї генiв каналiв у бактерiальних клiтинах проаналiзовано за допомогою полiмеразної ланцюгової реакцiї зi зворотною транскрипцiєю. При трансформацiї цiєї мутантної лiнiї векторами, що експресують AtTPK1, AtTPK2 чи AtTPK5, вiдбувається вiдновлення росту LB2003 на поживному середовищi з низьким вмiстом K⁺, що свiдчить про здатнiсть цих каналiв утворювати функцiональнi системи транспорту K⁺ в бактерiальних клiтинах.