Експресія генів H⁺-АТФази плазматичних мембран клітин коренів кукурудзи за умов сольового стресу та дії біоактивних препаратів - Коваленко, Н.О.; Палладіна, Т.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено вплив бiоактивних препаратiв метiур та iвiн на експресiю генiв H⁺-АТФази плазматичних мембран у клiтинах коренiв проросткiв кукурудзи, експонованих у присутностi 0,1 M NaCl. Показано, що сольова експозицiя проросткiв протягом доби викликала короткочасне посилення експресiї генiв H⁺-АТФази. За вiдсутностi сольової експозицiї обидва препарати призводили до пiдвищення експресiї її генiв, яка з часом знижувалась. За умов однодобової сольової експозицiї проросткiв, вирощених з обробленого препаратами насiння, експресiя генiв цього ензиму послаблювалася, тодi як при її подовженнi до 10 дiб — посилювалася у варiантi з метiуром. Таким чином, показаний нами ранiше позитивний вплив цих препаратiв, зокрема метiуру, на функцiонування H⁺-АТФази за умов сольового стресу не пов’язаний з посиленням експресiї її генiв, а здiйснюється, очевидно, на молекулярному рiвнi.