Ліпідний склад ядер клітин зябер коропа (Cyprinus carpio L.) при дії підвищених концентрацій іонів цинку та кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено змiни фосфолiпiдного складу ядер клiтин зябер при експозицiї 0,5 й 2 мг/дм³ Zn²⁺ та 0,005 й 0,02 мг/дм³ Cd²⁺. Вивчено нагромадження цих металiв та встановлено активнiсть ПОЛ при дiї токсикантiв. Встановлено, що змiни дослiджуваних показникiв залежать не лише вiд кiлькостi металу, а й вiд його фiзико-хiмiчних характеристик. Розраховано “коефiцiєнт токсичностi металу”, що вiдображає характер впливу вiдповiдної концентрацiї металу.