Володимир Іванович Вернадський — вчений, організатор науки, політик, публіцист - Смолій, В. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
Розглядається творчий шлях В.І. Вернадського, його багатогранний внесок у розвиток науки, організацію Української академії наук та інших академічних структур.