В.І. Вернадський і питання українського державотворення - Гирич, І. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
В статті аналізується сприйняття Володимиром Вернадським національного самовизначення України, його культурна та політична самоідентифікація. Залишаючись політичним росіянином, він, тим не менш, на фоні діячів зі схожою орієнтацією, зробив значний внесок в українське державотворення. Зроблено наголос на потребі «привласнення» наукової спадщини вченого.