В. Вернадський і М. Грушевський: долання конфліктногенних зон в організації української науки - Зайцева, З. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
У статті досліджується генезис двох підходів до реалізації ідеї Української академії наук в перше двадцятиріччя ХХ століття. Показано, як протистояння двох інституцій навколо науково-пізнавальних цілей і мовних форматів презентації наукової продукції формувало конфліктогенні зони в академічному середовищі, які все ж не переросли в особистісний конфлікт.