Вплив радіаційного опромінення на характеристики фазових переходів у рідинних системах - Гаврюшенко, Д.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Показано, що дiя радiацiйного опромiнення на рiдинну систему призводить до зменшення кофiгурацiйної ентропiї, що, в свою чергу, викликає змiни хiмiчних потенцiалiв компонентiв рiдкої системи, а також хiмiчних потенцiалiв спiвiснуючих з нею фаз. Продемонстровано, що змiна термодинамiчних потенцiалiв пiд дiєю радiацiйного опромiнення з необхiднiстю призводить до зсуву точок фазових переходiв першого роду. Наведено оцiнки цих зсувiв.