Взаємодія в сплавах систем, що містять європій - Іванов, М.І.; Березуцький, В.В.; Шевченко, М.О.; Кудін, В.Г.; Судавцова, В.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом калориметрiї вивчено термохiмiчнi властивостi розплавiв Eu−Pd(Pt) при 1300 К (0 < xPd < 0,37 i 0 < xPt < 0,36), Al−Eu при 1300 К (0,59 < xEu < 1) та 1473 К (0 < xEu < 0,21), Eu−Sn при 1300 K (0 < xSn < 0,16) та 1250 K (0,7< xSn < 1), Cu−Eu при 1480 K (0 < xEu < 0,23 i 0,43< xEu < 1), Ag−Eu при 1473 K (0 < xEu < 0,37) та 1300 K (0,41 < xEu < 1). За допомогою моделi iдеальних асоцiйованих розчинiв (IАР) розраховано ентальпiї i ентропiї утворення сполук у рiдких i твердих сплавах, активностi компонентiв i асоцiатiв, енергiї Гiббса та ентропiї змiшування розплавiв цих систем та зроблено критичний аналiз їх дiаграм стану. Бiльшiсть згаданих систем характеризуються iнтенсивною мiжкомпонентною взаємодiєю. Оцiнено термодинамiчнi властивостi потрiйних розплавiв Al−Eu−метал.