Модифікація поверхні дисперсних наповнювачів макрофотоініціатором з фрагментами бензоїну для застосування в фотополімерних композиціях - Огар, Г.О.; Букартик, Н.М.; Шевчук, О.М.; Токарев, В.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено особливостi адсорбцiї макрофотоiнiцiатора з бензоїновими фрагментами (МФI) на поверхнi дисперсних TiO₂ й ZnO. Встановлено, що в першому випадку вiдбувається фiзична адсорбцiя, в другому — процес є бiльш складним та супроводжується хемосорбцiєю i структуруванням макромолекул на поверхнi ZnO. Залежно вiд часу адсорбцiї можуть формуватись адсорбцiйнi шари: рiвноважнi (що утримуються на поверхнi) або нерiвноважнi (що характеризуються бiльшою величиною адсорбцiї). Отриманi поверхнево модифiкованi частинки використанi як наповнювачi–фотоiнiцiатори в фотополiмерних композицiях. Показано бiльш швидке тверднення i значно вища твердiсть плiвок фотокомпозицiй з дисперсним ZnO, модифiкованим МФI, нiж з немодифiкованим ZnO.