Синтез та кристалічна структура Sr₆Nb₄SnO₁₈ й Ba₅KNb₅O₁₈ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Марків, В.Я.; Слободяник, М.С.; Полубінський, В.В.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Синтезовано сполуки Sr₆Nb₄SnO₁₈ й Ba₅KNb₅O₁₈, методом рентгенiвської дифракцiї на порошках визначено їх шаруватi перовськiтоподiбнi структури (ШПС). Встановлено належнiсть їх ШПС до структурного типу Ba₆Nb₄TiO₁₈. Параметри елементарних комiрок, нм: a = 0,5661(1), c = 4,186(1) (Sr₆Nb₄SnO₁₈) та a = 0,57840(7), c = 4,2532(5) (Ba₅KNb₅O₁₈); просторова група R-3m. Значення факторiв недостовiрностi RB дорiвнюють 0,073 (Sr₆Nb₄SnO₁₈) i 0,079 (Ba₅KNb₅O₁₈). Проаналiзовано особливостi ШПС A₆^IINb₄B^IVO₁₈ (A^II — Ba, Sr; B^IV — Ti, Sn) та встановлено взаємозв’язки склад — будова ШПС.