Окиснювальний стрес у серці щурів при експериментальному цукровому діабеті: ефект нікотинаміду - Кучмеровська, Т.М.; Пентек, Ю.Т.; Донченко, Г.В.; Яніцька, Л.В.; Гузик, М.М.; Дякун, К.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Показано, що у щурiв, хворих на цукровий дiабет, маса тiла була в 2,5 раза нижче, а концентрацiя глюкози в кровi у 5 разiв вище, нiж у тварин контрольної групи. Введення нiкотинамiду (NАm, 100 мг/кг) дiабетичним щурам незначною мiрою знижувало рiвень глюкози кровi та не впливало на масу тiла. На тлi гiперглiкемiї збiльшувався вмiст TБК-активних продуктiв у сироватцi кровi та серцi. При хронiчному введеннi NAm зменшувався вмiст TБК-активних продуктiв як у сироватцi кровi, так i в серцi, а також частково вiдновлювалася знижена при дiабетi активнiсть супероксиддисмутази в серцi. Таким чином, нiкотинамiд може знайти застосування у лiкуваннi дiабетичної кардiомiопатiї.