Біохімічні аспекти сигнальної функції ретиноїдів при регенерації печінки - Шмараков, І.О.; Морозевич, Ю.Д.; Бленер, В.С.; Марченко, М.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено роль рецепторiв ретиноєвої кислоти та канонiчної сигналiзацiї ретиноїдiв у регенерацiї печiнки. З використанням моделi клiтинно-специфiчної абляцiї рецепторiв ретиноєвої кислоти шляхом активацiї домiнантної негативної iзоформи (RARαDN) показано, що необхiдною умовою для повноцiнної регенерацiї печiнки, викликаної частковою гепатектомiєю, є реалiзацiя ретиноєвою кислотою її сигнальної функцiї, опосередкованої взаємодiєю зi специфiчними ядерними рецепторами, як складова регенеративної вiдповiдi. Функцiонування ретиноїдзалежного сигнального шляху за участю канонiчних ядерних рецепторiв ретиноєвої кислоти життєво важливе як для печiнки при її гострому ураженнi, так i для органiзму в цiлому.