Несколько замечаний о проблеме Коллатца - Рысцов, И.К. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Розглянуто гіпотезу Коллатца (3x +1 проблема). Запропоновано нову форму функції Коллатца, яку можна досліджувати аналітично. За допомогою афінних автоматів досліджено структуру ядра цієї функції і на її основі побудовано зростаючу ієрархію чисел Бома–Зонтаччі. Введено також систему кодування успішних траєкторій, які складаються з ітерацій функції Коллатца, натуральними числами і показано, що будь-яке натуральне число є кодом деякої траєкторії.