Динамика управления государственным долгом - Дунаев, Б.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Політика підвищення ефективності рівня життя населення у високорозвинених країнах проводиться за рахунок дефіциту соціального забезпечення та зростання державного боргу при незначній інфляції, а не за рахунок результатів виробництва. Збільшення споживчого попиту населення країни через зростання державного боргу збільшує обсяги виробництва і розмір ВВП, але може статися, що виплати по обслуговуванню боргів перевищать приріст ВВП і почнеться некероване зростання боргової залежності, що призводить до банкрутства або дефолту.