Застосування регресійного аналізу для побудови моделі дрейфу функції перетворення термопар - Єрьоменко, В.О.; Кочан, О.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2013)
Розглянуто проблеми, що виникають при моделюванні наслідків процесу деградації електродів термопар — похибки часового дрейфу функції перетворення та похибки від набутої в процесі тривалої експлуатації термоелектричної неоднорідності термоелектродів. Показано, що, при використанні класичного методу найменших квадратів (МНК), отримані при умові рівності нулю вільного члена оцінки моделей є зміщеними. Оцінки параметрів моделей, в яких вільний член не рівний нулю володіють всіма властивостями МНК-оцінок, але вони не мають фізичного змісту.