Особливості виникнення нестійкості Хопфа на зарядженій границі плоскої, циліндричної та сферичної форми - Гічан, О.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Визначено вплив форми електрода на виникнення нестiйкостi Хопфа, що дає початок спонтанним перiодичним коливанням струму у модельнiй електрохiмiчнiй системi. Електрохiмiчна реакцiя у вибранiй моделi пов’язана з потенцiалозалежною адсорбцiєю/десорбцiєю електроактивних частинок на плоскiй, цилiндричнiй або сферичнiй електроднiй поверхнi та попередньою хiмiчною реакцiєю у дифузiйному шарi Нернста при потенцiостатичних умовах експерименту. Показано, що область потенцiалiв, де в системi може виникнути нестiйкiсть Хопфа, є найбiльшою для випадку плоского електрода. Така область потенцiалiв для сферичного електрода є найменшою.