Електронний стан атомів кисню в ядрі дислокації в кремнії - Плющай, І.В.; Макара, В.А.; Плющай, О.І.; Волкова, Т.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Електронний спектр надкомiрки з 64 атомiв Si, що мiстить домiшковий атом O в мiжвузловому положеннi, розрахований методом функцiоналу густини в узагальненому градiєнтному наближеннi. Атомнi позицiї в надкомiрцi моделюються шляхом числового вiдпалу. Розраховано атомну структуру та електроннi спектри ядра крайової дислокацiї, що мiстить домiшковий кисень. Обговорюються змiни густини електронних станiв, а також можливiсть формування магнiтних моментiв на дислокацiйних обiрваних зв’язках. Розглядається можливiсть виникнення магнiтної взаємодiї мiж диcлокацiєю та домiшкою кисню в кремнiї. Аналiзуються парцiальнi електроннi спектри домiшки кисню в мiжвузловому положеннi та в ядрi дислокацiї.