Інтенсивність фотосинтезу симбіотичних систем соя — Bradyrhizobium japonicum за дії екзогенного лектину - Коць, С.Я.; Кірізій, Д.А.; Веселовська, Л.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено вплив рiзних варiантiв застосування екзогенного лектину насiння сої на iнтенсивнiсть фотосинтезу та зернову продуктивнiсть сої. Вiдзначено тiсну кореляцiю зернової продуктивностi рослин iз iнтенсивнiстю фотосинтезу та азотфiксацiї. Виявлено стимуляцiю iнтенсивностi фотосинтезу рослин сої при iнокуляцiї ризобiями, попередньо проiнкубованими з гомологiчним лектином. Висунуто припущення, що отриманий ефект обумовлений сигнальним впливом на ризобiї лектину, який пiдвищує їх нодуляцiйну активнiсть i пов’язану iз цим здатнiсть продукувати фiзiологiчно активнi сполуки.