Базові основи індустрії програм, обчислень і даних - Лавріщева, К.М. (Проблеми програмування, 2012)
Дано опис підходів з розвитку індустрії виробництва програм із компонентів повторного використання (КПВ). Запропоновані головні елементи – теоретичні аспекти індустрії програм, обчислень та даних. Розглянуто підхід до реалізації теоретичних аспектів щодо принципів interoperability взаємодії програм, систем і середовищ у сучасних операційних середовищах (Corba,Vs.Net, Java, Eclipse тощо). За новітніми ідеями створено першу фабрику програм, яка орієнтована на розроблення і збереження студентських програм і артефактів у стандартизованому виді з їхніх дипломних і магистрівських предметних робіт. На фабрики діє побудовані три технологічні лінії за набутою технологією автора, зокрема для подання КПВ і навчання студентів основам програмної інженерії. До нової фабрики звернулися вже більш 3000 користувачів.