Один підхід до вирішення проблеми універсального використання мови програмування OPENCL на різних GPU - Лавренюк, А.М.; Лавренюк, С.І. (Проблеми програмування, 2012)
Розглянуто питання застосування шаблонів функцій мови програмування С++ для проектування універсальних ядер-програм на OpenCL для оптимізації обчислень на GPU різної архітектури.