До задачі оптимізації завантаженості ресурсів обчислювального кластера з вузлами у вигляді віртуальних машин - Погорілий, С.Д.; Білоконь, І.В. (Проблеми програмування, 2012)
Виконано формалізацію задачі оптимізації конфігурації обчислювального кластера, вузлами якого є віртуальні машини. Запропоновано підхід, що ґрунтується на застосуванні генетичних алгоритмів, які вимагають формування фітнес-функції відповідно до сформульованої задачі. Наведено результати низки експериментів для підтвердження доцільності застосування запропонованого підходу.