Обробка даних у гетерогенних мережах типа GRID - Стеняшин, А.Ю. (Проблеми програмування, 2012)
Розглядаються підходи до обробки даних, переданих між різнорідними науковими програмами e-sciences в гетерогенної середовищі Grid, а також інтерфейс опису параметрів і їх типів даних, які при передачі від однієї до іншої програми можуть зажадати їх перетворення до інших форматів і типів. Запропоновано апарат генерації фундаментальних і загальних типів даних, описаний в стандарті ISO / IE 11404-2007, представлений набором примітивних функцій перетворення і використовуваний при вирішенні задач обробки даних в системі MySQL Grid