Універсальні залежності константи Генрі процесу адсорбції - Кутаров, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Унiверсальнi залежностi константи Генрi, що запропонованi ранiше, розширено на адсорбцiйнi системи з нецентральними, iндукцiйними i дипольними взаємодiями. Для визначального параметра цiєї залежностi константи Генрi ─ двовимiрного критичного тиску адсорбованої фази ─ розроблено правила розрахунку для випадку молекул модельних тiл: сфероцилiндрiв, гантель i дискiв. Представлено залежностi функцiї розподiлу молекул з нульовим дипольним й iндукцiйним моментами (останнiм практично можна знехтувати) вiд орiєнтацiї щодо поверхнi адсорбенту. Визначено залежностi константи асоцiацiї для полярних молекул вiд наведеної енергiї взаємодiї. Показано високу прогнозуючу здатнiсть даних унiверсальних залежностей.