Новий підхід до вибору інгібіторів корозії металів у водних розчинах кислот - Ткаленко, Д.А.; Вишневська, Ю.П.; Бик, М.В.; Присяжний, В.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що введення О-, N-, S- й P-вмiсних органiчних сполук у кислотнi розчини знижує швидкiсть корозiї металiв завдяки утворенню на їх поверхнi бар’єрного шару металоорганiчних комплексних сполук. Запропоновано та обгрунтовано критерiї для вибору високоефективних iнгiбiторiв корозiї.