Багатопоточні комп’ютерні обчислення у дослідженні нелінійних динамічних систем - Лазаренко, С.В.; Макаренко, О.С. (Проблеми програмування, 2013)
Динамічні системи із антисипацією представляють собою новий напрям в математичному моделюванні, котрий знаходить все більше застосувань в таких прикладних областях, як штучні нейронні мережі, клітинні автомати, агентів тощо. Такі нові моделі успішно застосовують у моделюванні різних соціальних явищ (зокрема поведінки натовпу). В роботі розглядаються особливості та проблеми моделювання нелінійних динамічних систем з операторами еволюції, що задаються багатозначними відображеннями. Запропонована архітектурна модель багатопоточних обчислень карт показників (в якості яких можуть виступати як фрактальні розмірності, карти динамічних режимів, так і показники Ляпунова) при моделюванні систем із сильною антисипацією. Детально описані процедури розрахунку карт динамічних режимів та карт старших показників Ляпунова, що адаптовані до такого типу динамічних систем. В ході роботи використовувалися розроблені багатопоточні програмні засоби для обчислювальної системи архітектури СКІТ.