Підхід до побудови об’єктно-компонентної моделі сімейства програмних продуктів - Лавріщева, К.М.; Слабоспицька, О.О. (Проблеми програмування, 2013)
Модель властивостей Сімейства програмних продуктів (СПП) розвинуто об’єктно-компонентним методом проектування ПС (К.М. Лавріщева, В.М. Грищенко). Для опрацювання виявлених обмежень моделі її подано графом складних об’єктів, що відображають функції програмних продуктів (ПП) з СПП разом з їх даними та відношеннями варіантного підпорядкування й залежності. Його конкретизовано графами: інтерфейсних об’єктів (для формалізації взаємодії функцій), інтерфейсів та компонентів повторного використання (КПВ), що реалізують інтерфейси. Показано, що відображення між графами – ізоморфізми алгебраїчних моделей, які зіставляють властивостям ПП його реалізацію збіркою КПВ – образів властивостей. Графи й відображення поєднано в інтегрованій об’єктно-компонентній моделі СПП. Надано її переваги для виведення варіантів ПП, відстеження варіабельності й підтримки еволюції СПП.