Поширення тріщини у в'язкопружному тілі внаслідок прикладання навантаження до її берегів - Селіванов, М.Ф. (Доповіді НАН України, 2013)
В рамках лiнiйної теорiї в’язкопружностi побудовано визначальнi рiвняння для залежного вiд часу розмiру трiщини нормального вiдриву. Внаслiдок того, що силу прикладено симетрично до верхнього i нижнього берегiв трiщини поза її центром, швидкостi прямолiнiйного поширення її кiнцiв рiзняться. Визначальнi рiвняння являють собою систему iнтегрального рiвняння та нерiвностi при поширеннi в один бiк (до досягнення в дальньому вiд сили кiнцi трiщини критичного значення розкриття) та систему двох iнтегральних рiвнянь при поширеннi в обидва боки. На чисельному прикладi проiлюстровано можливiсть такого варiанту поширення, коли вiдстанi вiд кiнцiв трiщини до точки прикладання сили зрiвнюються аж при зупиненнi поширення.