Синтез та дослідження нового тетраядерного комплексу паладію з етиловим естером 3-(2-піридил)-1,2,4-триазолілоцтової кислоти - Хоменко, Д.М.; Дорощук, Р.О.; Лампека, Р.Д. (Доповіді НАН України, 2013)
Вивчено синтез та дослiджено новий комплекс паладiю (II), що мiстить фрагмент (2-пiридил)-1,2,4-триазолу. Pd₄(L)₄Cl₄ •ДМФА отримано з Pd(HL)Cl₂ (HL — етиловий естер 3-(2-пiридил)-1,2,4-триазолiлоцтової кислоти) шляхом нагрiвання в розчинi ДМФА. Молекулярна та кристалiчна структури Pd₄(L)₄Cl₄ •ДМФА були доведенi методом РСА. Комплекс — тетраядерна частинка, в якiй кожен 1,2,4-триазолiльний фрагмент виконує роль бiдентатного лiганду та мiстка мiж металоцентрами, причому в межах однiєї тетраядерної частинки триазол координується двома рiзними способами. Виходячи з даних, отриманих iз ЯМР-спектрiв Pd₄(L)₄Cl₄ •ДМФА можна зробити висновок, що навiть у розчинi ДМСО-d₆ тетраядерна структура комплексу зберiгається.