Трансцендентальна прагматика як дискурсивна стратегія обґрунтування соціально-етичних норм - Мамчак, С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
Проаналізовано кризовий стан сучасного етапу цивілізаційного розвитку, що є наслідком інструменталістської редукції раціональності. Аргументовано необхідність вироблення цілісного уявлення про розум на підставі відновлення його зв’язку з нормативно-ціннісним контекстом життєсвіту. Розглянуто комунікативно-дискурсивну стратегію обґрунтування соціально-етичних норм як альтернативу гіпотетико-дедуктивного методу виведення нормативних тверджень з аксіом. Встановлено необхідність подолання обмеженості гіпотетико-дедуктивного методу обґрунтування шляхом досягнення аргументованого порозуміння.