Отримання квантових точок CdS з використанням гриба Pleurotus ostreatus - Борова, М.М.; Науменко, А.П.; Пірко, Я.В.; Круподьорова, Т.А.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Шляхом бiологiчного синтезу пiд час культивування мiцелiю гриба Pleurotus ostreatus з солями CdSO₄ й Na₂S отримано напiвпровiдниковi наночастинки (квантовi точки) CdS. За допомогою спектрального аналiзу утворених частинок встановлено, що отриманi пiки поглинання та випромiнювання є типовими для наночастинок CdS. Використовуючи метод просвiчувальної електронної мiкроскопiї, було продемонстровано, що квантовi точки CdS утворюють щiльнi скупчення дiаметром 40–70 нм. Розмiр окремих наночастинок у межах цих скупчень становить 5–8 нм.