Вплив антиагрегантної терапiї на iмунологiчний статус у хворих на уперше виниклу стенокардiю - Завальська, Т.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Обстежено 42 хворих на уперше виниклу стенокардiю (УВС) вiком вiд 45 до 65 рокiв i 18 клiнiчно здорових людей. Популяцiї i субпопуляцiї лiмфоцитiв визначали за методом моноклональних антитiл, iмуноглобулiни Ig G, Ig A, Ig M та циркулюючi iмуннi комплекси (ЦIК) у плазмi кровi за методом Манчiнi. Результати дослiдження показали, що комбiнацiя клопiдогрелю з аспiрином (аспiгрель) у базиснiй терапiї хворих на УВС є бiльш ефективною порiвняно з базисною терапiєю, яка включала тiльки клопiдогрель, про що свiдчить позитивна динамiка переважної кiлькостi показникiв iмунного статусу хворих. Пiсля проведеного лiкування у хворих на УВС не виявлено повної нормалiзацiї показникiв клiтинного i гуморального iмунiтету, що, можливо, пов’язано з вираженим пригнiченням загальної iмунної вiдповiдi у цiєї категорiї хворих i необхiднiстю пошуку нових лiкарських засобiв.