Порiвняльна фiзико-хiмiчна стабiльнiсть порошкiв на основi залiза рiзного фазового складу та дисперсностi в неорганiчних та бiологiчних середовищах живого органiзму - Бошицька, Н.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено порiвняльне дослiдження взаємодiї порошкiв на основi залiза рiзного фазового складу з модельними бiологiчними середовищами в експериментi in vitro. Дослiджувалися порошки фазового складу (% (мас.)) 93 — α-Fe+7 — Fe₃O₄, 20 — α-Fe+80 — Fe₃O₄, чистого α-Fe крупно- та дрiбнодисперсного. Як бiологiчне середовище використовувалася плазма кровi людини, як неорганiчне середовище — дистильована вода (pH 7,0); водний розчин гiдроксиду натрiю (pH 7,4). Одержанi данi засвiдчують, що збiльшення вмiсту фази α-Fe у порошках, яка легко зв’язується з бiлками кровi (феритином i трансферином), пiдвищує iнтенсивнiсть їх взаємодiї з середовищами, якi мiстять плазму кровi. У крупнодисперсних же порошках марки ПЖРВ 3.200.26 i карбонiльного залiза переважають процеси корозiї з утворенням гiдратних форм оксидiв залiза. На основi експериментальних даних зроблено висновок про стабiльнiсть порошкiв Fe₃O₄ як у водних середовищах, так i в тих, що мiстять плазму кровi, порiвняно з порошками α-залiза. Таким чином, змiнюючи технологiчнi умови синтезу порошкiв на основi залiза, можна одержувати порошки з комплексом фiзико-хiмiчних властивостей (фазовий склад, висока питома поверхня, хiмiчна стiйкiсть у плазмi кровi й тканиннiй рiдинi, необхiдних для їх використання у медичних цiлях.