Деякі теоретичні аспекти побудови сучасної антитерористичної парадигми - Гуцало, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Стаття присвячена одній з найгостріших проблем сучасності – міжнародному тероризму. На підставі емпіричного дослідження теоретичних підходів до питання протидії у глобальному і регіональному аспектах пропонуються методологічні принципи вирішення цієї проблеми, що дозволить науково коректно підходити до визначення пріоритетів побудови сучасної антитерористичної парадигми. Новизною запропонованого підходу є те, що теоретичні напрацювання переведено в площину комплексного проекту Моделі Національної програми протидії тероризму й екстремізму.