Анізотропний модель динамічної трикристальної Ляве-дифрактометрії структурної досконалости кристалічних виробів нанотехнологій. ІІ. Дифузна складова динамічної картини розсіяння - Молодкін, В.Б.; Оліховський, С.Й.; Шелудченко, Б.В.; Лень, Є.Г.; Когут, М.Т. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
В межах узагальненої динамічної теорії розсіяння Рентґенових променів у недосконалих кристалах розглянуто динамічне дифузне розсіяння (ДР) від крупних дефектів у випадку геометрії дифракції за Ляве. Одержано аналітичні вирази для диференційної та проінтеґрованої за вертикальною розбіжністю інтенсивностей ДР у кристалі з однорідно розподіленими дефектами, які створюють навколо себе анізотропні поля зміщень атомів матриці. Для дефектів ріжних типів і розмірів побудовано карти розподілу інтенсивности ДР у просторі оберненої ґратниці й продемонстровано вплив на їх вигляд інтеґрування за вертикальною розбіжністю Рентґенових променів.