Стабільність квантових точок CdS, синтезованих за допомогою бактерії Escherichia coli - Борова, М.М.; Науменко, А.П.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Отримано напiвпровiдниковi наночастинки CdS з використанням бактерiї Escherichia coli. Показано, що максимум їх люмiнесценцiї знаходиться на довжинi хвилi 443 нм, що є типовим для наночастинок сульфiду кадмiю, синтезованих з використанням мiкроорганiзмiв. За допомогою спектрального аналiзу вперше дослiджено стабiльнiсть утворених квантових точок. Встановлено, що наночастинки дещо ущiльнюються, однак зберiгають здатнiсть до люмiнесценцiї впродовж 10 дiб, 1 й 3 мiс. пiсля отримання зразка. З використанням методу просвiчувальної електронної мiкроскопiї продемонстровано, що квантовi точки мають форму, близьку до сферичної, не мають поверхневих дефектiв та мають дiаметр вiд 4 до 8 нм.