Структура та електронні властивості нанокомпозитів ПВХ з вуглецевими нанотрубками при опроміненні - Пінчук-Ругаль, Т.М.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Ничипоренко, О.С.; Грабовський, Ю.Є.; Стрельчук, В.В.; Ніколенко, А.С.; Шут, М.І.; Шлапацька, В.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Синтезовано нанокомпозити ПВХ–БВНТ з різним вмістом вуглецевих нанотрубок (0,2–2,0 ваг.%). Вивчено структурні властивості, а також спектри фотолюмінесценції одержаних нанокомпозитів у вихідному стані та після високоенергетичного електронного опромінювання з дозою поглинання у 0,05 МГр. Показано, що ПВХ є частково кристалічним полімером, ступінь кристалічности якого змінюється немонотонно при леґуванні й опромінюванні. Внаслідок дегідрохлоринації ПВХ у полімерних макромолекулах з’являються структурні дефекти у вигляді полієнових послідовностей, які призводять до емісії ПВХ. Рекомбінаційне випромінення нанокомпозитів з трубками змінюється за рахунок перебудови електронної структури полієнів, зумовленої виникненням донорно-акцепторної взаємодії між нанотрубками та полієнами макромолекул ПВХ.