Квантово-механічний рух електрона в паралельних магнітному та електричному полях - Мирошніченко, В.І.; Лебединський, С.О. (Доповіді НАН України, 2014)
Розв’язується квантово-механiчна задача про рух електрона в зовнiшнiх колiнеарних електричному та магнiтному полях. Показано, що розв’язок цiєї задачi зводиться до розв’язання системи двох незалежних диференцiальних рiвнянь, якi описують поздовжнiй та поперечний рух електрона. Розв’язок отриманих рiвнянь виражається через вiдомi спецiальнi функцiї Ермiта та Ейрi. Цей результат теоретично доводить справедливiсть припущення Blatt F. J. [1] про незалежнiсть коефiцiєнта проходження потенцiального бар’єра електроном металу вiд магнiтного поля у випадку колiнеарностi електричного та магнiтного полiв при обчисленнi густини струму польової емiсiї.