Роль фосфоліпідів мембран еритроцитів у формуванні резистентності організму риб до дії іонів кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено змiни вмiсту фосфолiпiдiв у мембранах еритроцитiв коропа (Cyprinus carpio L.) та щуки (Esox lucsus L.) за дiї 0,005 i 0,02 мг/дм³ iонiв кадмiю. Виявлено перерозподiл холiновмiсних фосфолiпiдiв, зниження вмiсту фосфатидилiнозитолу та накопичення фосфатидилетаноламiну. Такi змiни вмiсту фракцiй фосфолiпiдiв обумовленi як безпосередньою дiєю металу на їх метаболiзм, так i мобiлiзацiєю пулу вiдповiдних фосфолiпiдiв з метою структурних перебудов лiпiдного бiшару в напрямку протидiї впливу токсиканта, насамперед шляхом протидiї проникненню цих iонiв.