Деманганація і знезалізнення артезіанської води в умовах промислових водозаборів м. Мукачеве (Закарпатська область) - Тарасевич, Ю.І.; Кулішенко, О.Ю.; Остапенко, Р.В.; Кравченко, Т.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Запропоновано двоступеневу схему очищення артезiанської води вiд залiза та мангану iз застосуванням на першому ступенi фiльтра з природним клiноптилолiтом для видалення основної кiлькостi залiза, i на другому — фiльтра з модифiкованим клiноптилолiтом для видалення залишкового залiза та iонiв двовалентного мангану. Пiдтверджено можливiсть застосування на водозаборах технологiї знезалiзнення, що полягає в спрощенiй або глибокiй аерацiї з подальшим фiльтруванням через клiноптилолiтове завантаження як у напiрному, так i безнапiрному виконаннi. Отримання модифiкованого дiоксидом мангану клiноптилолiтового завантаження здiйснено безпосередньо в фiльтрувальнiй колонi. Вiдзначимо, що властивостi таким чином отриманого модифiкованого клiноптилолiту не вiдрiзняються вiд властивостей сорбенту, синтезованого в звичайних умовах. Показано, що модифiковане завантаження може працювати без промивок та регенерацiї впродовж мiсяця. Запропонована технологiя була вiдпрацьована в реальних умовах водозаборiв м. Мукачеве, Україна.