Розмежування українського суспільства в процесі демократизації - Кіндратець, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Процес переходу до демократії у всі часи був складним і тривалим. Це обумовлюється, крім багатьох інших причин, ще й тим, що політична еліта не завжди усвідомлює, що демократія багатолика. Так, існує демократія помірна, крайня, консолідована і неконсолідована, консенсусна і ідентитарна (тоталітарна), со*суспільна і т. д. Одні форми демократії сприяють збереженню стабільності, інші, навпаки, призводять до загострення конфліктів. В нашій країні, наприклад, демократизація супроводжується не тільки загостренням політичних конфліктів всередині еліти, але й в усьому суспільстві, що є серйозною перешкодою для сталого розвитку.