До питання про визначення поняття громадянського суспільства і української революції 2004 року - Кресіна, І. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
„Помаранчева революція” в Україні наприкінці 2004 року довела, що громадяни усвідомили свої політичні інтереси і потреби, готові їх захищати і виборювати, що громадянське суспільство з пасивного перейшло в стан активного, що громадяни – головний суб’єкт історії і політичної творчості, головний актор політичного життя, носій національного (а не лише державного) суверенітету.