Культурницька діяльність товариства із земельного облаштування єврейських трудящих на півдні України і в Криму - Журба, М.А. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Починаючи з 1923 року розпочався процес хаотичного переходу єврейської бідноти до занять сільським господарством. Але через соціальноекономічну ситуацію серед єврейства Правобережної України на загальних засадах перехід був неможливий. Після перших невдач на державному рівні уряд СРСР розробив спеціальну програму єврейського переселення на Південь України та Кримський півострів. Однією з умов переселення висувалась допомога переселенським групам державних органів влади та добровільних громадських організацій як радянських, так і закордонних.