Застосування мікроорганізмів-антагоністів для біологічного контролю фітопатогенів зернових рослин - Мельничук, Т.М.; Шерстобоєв, М.К.; Пархоменко, Т.Ю.; Каменєва, І.О.; Алєксєєнко, Н.В.; Каліберденко, О.В. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2007)
Встановлено зниження ступеню ураження рослин ярої пшениці кореневими гнилями під впливом препарату Біополіцид та штамів Bacillus sp. 12501 і 01-1. Виявлено зменшення поширення пухирчастої сажки під впливом Біополіциду на 30% та штаму Bacillus sp. 12501 на 60 % відносно контролю. При використанні штаму Bacillus sp.01-1 хвороби не виявлено. Під впливом штаму Bacillus sp. 12501 в мікробному угрупованні ризосфери озимої пшениці підвищується чисельність азотфіксуючих мікроорганізмів, знижується кількість мікроміцетів.