«Фортеця шести держав» (історія Чернігівської фортеці) - Сергєєв, С. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті йдеться про етапи розвитку Чернігівської фортеці від найдавніших часів до кінця XVIII ст. Подані особливості укріплень та основні події, пов’язані із нею. Роль фортечних споруд у загальній системі оборони міста.