Коливання врожаїв томатів в Україні - Ярмольська, О.Є. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Проведена оцінка мінливості врожаїв томатів в різних кліматичних зонах України, яка відображає особливості термічного режиму та режиму забезпечення вологою кожного конкретного року. Досліджені рівні коливання врожаїв томатів в Україні, їх динаміка, побудовані лінії трендів. Підвищення врожаїв томатів можливе за рахунок багатьох факторів: введення у виробництво нових, більш продуктивних сортів, введення сортового районування, при якому розміщення різних за скоростиглістю сортів виконується з врахуванням відповідності агрокліматичних ресурсів території біологічним особливостям цих культур. Можно зробити висновок, що культура томатів в областях Південного Степу відзначається найвищою дохідністю.