Археологія суб’єкта та проблема легітимації ідеології - Скиртач, В.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті, показано, що класична філософія суб'єкта була не в змозі адекватно відповісти на виклики сучасності, у тому числі й ідеологічні. Стаття обґрунтовує феноменолого - онтологічний поворот в теорії ідеології, що передбачає залучення філософської археології, яка сконцентрована на аналізі умов можливості виникнення та існування горизонту тієї чи іншої ідеології. Автор осмислює, яким чином і на яких підставах, сучасний суб’єкт може бути залучений до ідеології.