Генезис шпигунського роману: від Р. Кіплінга до Я. Флемінга - Норец, М.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У даній роботі здійснюється намагання розглянути витоки і причини виникнення і еволюції шпигунського роману як окремого жанру у контексті історичних подій. Залежність літературного вектору від хронологічних змін світового політичного балансу не підлягає сумніву.